Om Thomas

Thomas Ubbesen er født i Danmark i 1956, men flyttede som lille til den daværende britiske kronkoloni Hong Kong, hvor han boede i fem år. Siden da har han haft base i Danmark.

Han blev student i 1975, og læste en kort overgang historie og filosofi, men den store verden trak mere end Københavns Universitet, og Ubbesen tilbragt et år på en kibbutz i Negev-ørkenen i Israel efterfulgt af en dramatisk rejse på tommelfingeren fra Danmark til bl.a. Indien i 1977/78.

I efteråret ´78 blev han optaget på Danmarks Journalisthøjskole. Han var i praktik på Folkekirkens Nødhjælp med en længere rejse til Indien og Bangladesh og derefter et år på det for længst lukkede dagblad Aktuelt. Han afsluttede journaliststudiet i 1983, men endte på grund af stor arbejdsløshed i faget med at finde sig et job hos US Airforce på  den amerikanske Thule-base i Nordvestgrønland. Det blev til to år i mørket og kulden, før han vendte hjem og fik hul på en journalistik karriere på lokalaviser, som freelancer, på fagbladet Ingeniøren og på Frederiksborg Amts Avis. I 1994 kom Thomas Ubbesen til DR i et job på Radioavisens udlandsredaktion.

I 1999 blev Ubbesen udsendt til at dække krigen i Kosovo, og det blev til en række meget dramatiske og forfærdende reportagerejser til krigszonen i Makedonien, Albanien, Serbien og i selve Kosovo. En del af oplevelserne fra den periode er beskrevet i bogen ”Udsendt”.

Efter Kosovo fulgte en nu næsten glemt krig i Makedonien i 2001 og derefter dramaet omkring Slobodan Milosevic´ fald i Serbien og den efterfølgende retssag mod ham i Haag.

I 2003 var det internationale fokus var rettet mod Saddam Hussein og Irak. Thomas Ubbesen dækkede den amerikansk-britisk-danske invasion af Irak fra amerikanernes militære hovedkvarter i Qatar for radio og TV, og siden blev det til mange rejser ind i den stadig mere usikre krigszone i selve Irak.

Da Muhammed-krisen begyndte at udvikle sig dækkede han udviklingen og de arabiske reaktioner fra bl.a. Qatar, Kuwait og Egypten. Han var personligt til stede, da den danske ambassade i Beirut blev forsøgt afbrændt.

I det følgende årti var Ubbesen igen og igen udsendt for DR til konflikter, terrorsituationer og naturkatastrofer over det meste af kloden. Der var dramatiske rejser til bl.a. Burma under militærdiktaturet, Libyen under krigen mod Gaddafi, Krim under den russiske invasion, Afghanistan under den amerikanske krig mod Taliban, Mali under jihadisternes erobring af Timbuktu, Indien under den blodige terroraktion i Mumbai, og Pakistan under de enorme oversvømmelser i 2010. Blandt de største og mest rystende oplevelser var dækningen af jordskælvet i Haiti i januar 2010, hvor omkring 300.000 mennesker skønnes at have mistet livet.

Senere har han dækket flere af de største terror-anslag i Europa, ikke mindst angrebene på bladet Charlie Hebdo og musikstedet Bataclan i Paris.
I alle årene har Thomas Ubbesen fast produceret indslag til alle DRs nyhedsplatforme. Det er blevet til utallige udsendelser til udenrigsmagasinet Horisont, TV-Avisen og Deadline, og løbende radioreportage til Radioavisen, P1Morgen, Orientering m.fl.
I 2011 modtog han Kryger-prisen for ”særlig betydende indsats i forbindelse med udsendelser i Danmarks Radio”.  Han har desuden været indstillet til Cavling-prisen og Publicist-prisen.

Thomas Ubbesen har gennem det sidste par år arbejdet primært på Orientering på P1, hvor han har leveret ekspert-analyser blandt andet på udviklinger i Mellemøsten og militære forhold. Han har i samme periode dækket den eskalerende flygtninge-krise i Danmark, Europa og Mellemøsten intenst og har foretaget en række lange rejser sammen med flygtningene hele vejen fra krigsskuepladserne i Syrien til asylcentrene i Europa.

Ubbesen forlod DR ved årsskiftet 2017 for blandt andet at fokusere på sit forfatterskab, sin foredragsvirksomhed, sit maleri og sit band.

Han bor på Frederiksberg, er gift med redaktør Anne Haubek og har to voksne børn.

Book et foredrag

Forespørg eller book et foredrag direkte hos Thomas Ubbesen. Husk at oplyse ønskede dato og sted.