SKAMMENS TID

Det var min fødselsdag den anden dag. Den blev på en måde … forfærdelig.

Solen skinnede ganske vist på denne første varme forårsdag, og der var gaver, cava, kransekage, ubetinget kærlighed og på det personlige og nære plan kun udsigt til en lys fremtid. Men jeg skulle også holde foredrag den dag og måtte efter tre måneders fravær fra nyhedsstrømmen søge tilbage til en tusmørkezone, som jeg helst vil lægge bag mig: Tilbage til de uønskede, de forhadte og de forhånede. Til det med flygtningene, for det var igen dem, jeg skulle tale om. Jeg har ikke beskæftiget mig så meget med det, siden jeg sagde op som journalist ved årsskiftet. Jeg har selvfølgelig slet, slet ikke glemt alt det der, men jeg har ret bevidst puffet det ned på en hylde bagest i hovedet og prøvet at vænne mig til ikke at kigge derhen så meget mere. Jeg har i den tid gradvist vænnet mig til at nøjes med de fattige oplysninger de store medier giver os om flygtningene, og har bildt mig ind, at jeg har det nogenlunde med det.  Rædslen over gruen og det umenneskelige i vores midte er på vej til at blive fortrængt. Nyhederne siger jo ikke noget om det her mere. Selv har jeg en kort tid levet videre med det mod bedre vidende.

Før det foredrag tog jeg ud på min egen nyhedsrundfart igen for første gang i de måneder: Rundt til sites, hvor flygtningetragedien fortsat beskrives – uden at det går videre til større medier. Og her er lidt af situationen, som vi kollektivt fortrænger: I de tre måneder, hvor også jeg har set den anden vej, har man f.eks. hentet 1000 druknede op fra Middelhavet, og vi ved med sikkerhed, at antallet af druknede flygtninge i de farvande er langt større. Ingenting om det i TV. Tusinder kan omkomme lige ud for vore feriedestinationer, uden at nogen med magt øjensynligt ligger søvnløse over det.

Der er meget mere: En rapportør fra International Organization of Migration fortæller fra Libyen, at landet er omdannet til et Gulag. At tusinder af afrikanere – kald dem migranter eller flygtninge, jeg er ligeglad – er stuvet sammen i 30-40 ”detentionscentre”, der ejes af bander, militser, Daesh, politi, kystvagt og private rovdyr, og at de sorte medmennesker handles mellem banderne for 200-500 dollars stykket. Fangerne får en pistol for tindingen eller tortureres for åben smartphone, mens deres familie får at vide, at de skal sende penge for ellers … og de sender penge. Kvinder sælges til private som sex-slaver, ikke kun af og til Daesh men af alle. Alle i landet er involveret i handlen og transporterne, skriver IOM. Alle. Dag efter dag, nat efter nat driver der døde ind på kysten. Ruterne ned gennem Sahara er kantet med ubegravede lig. Måske dør der mange flere dér end på Middelhavet. Der er ingen journalister til at se det. EU forhandler med en regering i hovedstaden om at overføre store summer til kystvagten, for at den skal sætte en stopper for sejladserne og tvinge afrikanerne tilbage til deres fangevogtere og ejere. Libyerne vil gerne modtage de penge. De – altså regeringen – kontrollerer et område på størrelse med et par fodboldbaner i Tripoli.

På Chios, den vidunderlige ø i det Ægæiske Hav, har over 3000 fremmede mennesker overlevet vinteren i to små reservater med telte, pigtråd, affaldsdynger og rotter. Trods EU-aftalen med Tyrkiets leder Erdogan til en pris af 6,3 milliarder, en aftale om at han skal holde dem tilbage på sin side af havet, så kommer der hver nat flere sejlende i overfyldte gummibåde. 800 syrere i marts, 600 i april – men de kommer ikke videre end til Chios. De kommer ingen steder andet end ind i reservaterne, ind til svineriet, kulden og alle de andre. Europa – humanismens og menneskerettighedernes kontinent – vil ikke have dem. Danmark, en tidligere humanitær stormagt, tager ikke en eneste, men deler i stedet uden at blinke 20 milliarder kr. ud til de bedst stillede i landet. De bedst stillede har nemlig brug for tryghed i deres ejerboliger, siger man.

Min ven Manolis Sideratos, som elsker Chios, sit hjem, Manolis den grundfæstet venstreorienterede humanist, siger, at man bliver udråbt som fascist, hvis man protesterer. Europa har ofret os for at kunne lukke sine grænser, siger han.

Jo tak, vi har i den grad lukket grænserne, men langs og foran dem sidder tusinder og tusinder af magtesløse medmennesker i tomme fabrikshaller og tynde festivaltelte og venter måned efter måned på ingenting. De er ikke gået væk. Der eksisterer flygtningekonventioner og menneskerettigheder, men dette er Europa, og de folk må nøjes med tæsk, sult, tortur og kulde. De kan vente fra nu af til dommedag. På de her kanter har vi ikke længere værdier, som omfatter typer, der bare sådan kommer vadende helt uinviteret.

Jeg læser videre på denne ellers dejlige fødselsdag: Nogle udsendte fra EU-parlamentet rapporterer, at der befinder sig 23.000 uledsagede børn i Grækenland og Italien. De er alene, jeg har selv talt med flere af dem i det sidste par år. Der er ingen sikkerhedsvagter i reservaterne, dårligt nok tæpper eller mad. Ingen strøm eller varme, men der er voldtægt, skrig og gråd om natten. Der er også mænd med skæg, der råber Allahu Akbar. Og der er menneskehandlere – især fra Østeuropa, især fra de nye EU-medlemslande, der ikke vil hjælpe en eneste flygtning, barn, kvinde eller mand.

Den EU-rapport bliver dårligt nævnt noget sted. Ingen danskere har – så vidt jeg kan se – demonstreret mod det, der overgår de 23.000 børn. Ingen politiker med reel magt har råbt, at det her ikke længere må finde sted, når vi nu har midlerne og ressourcerne til uden videre at kunne forhindre det.

Man kan leve med den slags nu på det rige, trygge kontinent.

Jeg tænker på den tirsdag, den 22. juni 2015, hvor jeg kørte frontalt ind i flygtningestrømmen, hvis spydspids den dag var på vej op ad Europavej E75 lige nord for Preshevo i Serbien. Hundreder, fulgt af tusinder af tørstige, sultne, i mange tilfælde blødende børn, kvinder og mænd på vej nordpå med stjerner i øjnene, strålende af håb midt i deres elendighed. De havde nået Europa. De var i sikkerhed nu. Her var demokrati og gode mennesker, troede de. De troede, de havde reddet livet. Og inden der var gået et døgn, stod det klart for mig, at dette her ville komme til at stoppe. Inden længe ville Europa komme til at vælge mellem at dele lidt af sin velstand og sikkerhed – eller at slå mennesker ihjel.

Der er snart gået to år, og vi driver som søvngængere mod den yderste løsning – valget blev, at de mennesker hellere må dø end at komme her.

Jeg er inviteret til konference for at fortælle om den slags, det er derfor jeg læse op på stoffet. Deltagerne er veluddannede, de følger rigtigt godt med, men mange siger bagefter, at de ikke anede at det stadig er sådan derude, ved ”vore ydre grænser” og i vore nådesløse storbynætter. At de sådan … ja, de siger, at de er fuldstændig chokeret, de troede at det i store træk var drevet over, det med flygtningene. Der er jo ikke noget om det i TV Avisen eller noget.

Men ved folk ikke det her? Har vi virkelig fået bildt os ind, at hundredetusinder af forpinte, rådvilde og helt hjælpeløse medmennesker nærmest ikke eksisterer? Selvom de befinder sig lige her næsten ved siden af os?

Meget kommer tilbage til mig på denne dag. Nu er der for eksempel en socialdemokrat, der nok snart bliver minister, han går ind for, at vi skal bruge australske metoder, hvis flygtningene igen kæmper sig frem til vores nærområde – de skal altså ud på en fjern ø og derfra sendes til et andet land, hvis der findes nogen, der vil tage dem. Sådan taler man uden at skamme sig om nødstedte medmennesker, om børn, voldtagne, torturerede, krigsflygtninge, mens politik fokuserer på at sikre billigere, dyre biler, at give enorme skattelettelser til de bedst stillede og at forære frit-skatte-lejde til rigmænd, der aldrig kunne drømme om at betale det, de skylder, til samfundet. Vi oplever en dansk ledelse der med fuld vælgeropbakning mener, at grådighed er den motor, der skal holde vores samfund i gang.

Jeg bliver færdig med at tale. Så viser de en dokumentarfilm på konferencen. ”Drømmen om Danmark” af Michael Gravesen. Den følger en fyr, en stor dreng, Wasiuallah, der er kommet hertil for nogle år siden. Et sitrende, ensomt barn, der er mentalt ødelagt af rædsler langs hele ruten fra Afghanistan. Han sidder på en trappe i asylcenteret og rokker, holder sig om hovedet og vil ikke tale med nogen. Danmark afslår hans asylansøgning. De, der har den liv- eller dødbringende magt, mener ikke, man kan stole på, hvad han siger.

Man ser en ramponeret, forskræmt dreng uden penge eller familie eller nogen at støtte sig til i verden. Et forsvarsløst barn alene i et fremmed og koldt land. Han skal forsvinde, får han at vide. Han er ikke sådan en som os, han er ikke en skid og skal ud. Så sniger han sig ned gennem Europa til Italien, kameraet følger ham ud i den absolutte ensomhed. Han sover om vinteren på gaden mellem bumser, flygtninge og småkriminelle, men drømmer i sit mishandlede og forstyrrede hoved stadig om det land, der ikke vil have ham. Han er dernede endnu, på vanviddets rand, mens integrationsministeren her spiser kage, og politiet er beordret til at ransage flygtninges kufferter for diamanter, Fabergé-æg og juveler.

Lige nu er vore myndigheder netop i gang med at optrappe hjemsendelsen af blandt andet afghanere. Der er tusinder og tusinder af Wasiullah’er derude i en frysende parallel-virkelighed, usynlige selvom de er lige for vore øjne. Europas rendestene, baggårde og fabriksruiner myldrer med et fortabt proletariat af unge mænd, hvis eneste valg drejer sig om, hvordan de skal komme herfra. Hvordan de skal dø. Hurtigt eller langsomt? Her eller der? Et liv blandt os må de ikke få, så de skal dø.

Wasiuallah – hvad er det for et navn? Han er ingenting. Og vi har efter det par år, der er gået, siden flygtningestrømmen for alvor satte ind, ingen værdier, der gælder for sådan nogen som ham. Ingen varme, omsorg eller menneskelighed til overs for et nødstedt og helt magtesløst medmenneske i vores midte.

Men vi har stadig demokrati, og danskere stemmer på politikere, der sørger for, at det fortsætter på den måde. Det er deres, vores, vælgernes, ansvar, at det nu er blevet sådan. I et demokrati bærer man et personligt ansvar for den måde samfundet bliver drevet.

Jeg oplevede for længe siden dette samfund, Danmark, i rollen som humanitær supermagt. Det var i april 1999 i Nordalbaniens vilde bjerge under Kosovo-krigen. Danske lastbiler ankom kofanger mod kofanger til en isnende dal med hjælp til en kvart million flygtninge. Der blev samlet ind herhjemme. Dronningen malede et billede. Fjernsynet var på. Danske folketingsmedlemmer tog ned og stillede telte op og gravede latriner. Alle elskede os i de dage. Danskerne var de gode. Man kunne kun elske det lille land med det store hjerte.

Og nu?

Nu er vi altså her – vælgere i et demokrati i verdens lykkeligste land lukker grænserne og sender selv børn i døden. Et land med en kollektiv velstand uden sidestykke i verdenshistorien. Lav arbejdsløshed. Ingen presserende ydre trusler. Uendelig vækst. Orden. Sikkerhed. Tryghed. Skattelettelser. Man kan gå rundt i månedsvis og nyde, at det er sådan. Man kan gå rundt nærmest endeløst og tro, at alt stort set er, som det skal være.

Men det er ikke som det skal være derude. Vi har på demokratisk vis valgt, at mennesker hellere må dø, end at vi skal give afkald på noget som helst. Der er ingen nåde her hos os længere.

0 kommentarer til SKAMMENS TID

 1. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Amazing material. Cheers.

  viagra online with consultation free viagra 2008 jelsoft enterprises ltd
  buy generic viagra
  generic nbsp nbsp nbsp viagra – https://genericviagramsl.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 2. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Cheers. I appreciate this!

  buy viagra online in uk prescription free viagra new zealand
  generic viagra 100mg
  vitrectomy and viagra – https://genericviagramsl.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 3. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  With thanks, Wonderful stuff!

  viagra triangle westlake ohio cheap quality viagra
  generic viagra 100mg
  herbal viagra – https://genericviagrantx.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 4. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Incredible lots of great info!

  cheapest generic viagra and takes checks pictures of viagra penis
  buy generic viagra
  neonatal viagra vs nitric oxide – https://genericviagramsl.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 5. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Awesome facts. Thanks a lot.

  mccain viagra birth control generic uk viagra
  generic viagra 100mg
  viagra free sites results search find – https://genericviagramsl.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 6. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Many thanks. Quite a lot of advice!

  cnn watermelon viagra buy viagra online no script
  generic viagra
  viagra and love – https://genericviagrarcp.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 7. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Nicely put. Cheers!

  viagra and hypertension home made viagra
  viagra for women
  natural herbs instead of viagra – https://genericviagrarcp.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 8. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Awesome posts, Kudos!

  free fonts viagra viagra and cancer
  buy viagra
  viagra type of medicines – https://genericviagrarcp.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 9. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Well spoken without a doubt. !

  erection viagra bali viagra
  buy viagra online
  viagra melanoma – https://genericviagramsl.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 10. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Very good write ups, With thanks!

  impotent because nervous viagra viagra online legitmate canada
  viagra 100mg
  purchase viagra uk – https://genericviagramsl.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 11. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  You actually stated that effectively.

  effects of viagra on young adults difference between levitra viagra and cialis
  viagra for sale uk
  can l-arginine be taken with viagra – https://genericviagrarcp.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 12. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Fine posts. Thank you.

  wedding viagra alchohol and viagra
  buy viagra online
  viagra military – https://genericviagrantx.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 13. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Thanks! I enjoy it.

  viagra vs arginine warning get free viagra now
  buy viagra
  generic or viagra cialis – https://genericviagrarcp.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 14. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Cheers. Helpful information.

  viagra pin up girl levitra and cialis and viagra
  viagra for women
  viagra soft tabs description – https://genericviagrarcp.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 15. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  You expressed it well!

  viagra can cause vision disturbances purchasing viagra in canada
  cheap viagra
  viagra official site – https://genericviagrarcp.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 16. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Really loads of excellent advice!

  amiodarone and viagra viagra niaspan
  buy viagra online
  civil suits against phizer viagra – https://genericviagramsl.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 17. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Terrific information. Thanks a lot!

  viagra bottle best online price for generic viagra
  generic viagra 100mg
  viagra and indegistion – https://genericviagramsl.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 18. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Wow quite a lot of beneficial tips.

  viagra and ibuprofen find viagra cheap overnight mail
  viagra without a doctors prescription
  viagra dosage best taken when – https://genericviagramsl.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 19. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Thanks a lot. Lots of tips.

  online pharmacy viagra accepts paypal femail viagra
  buy viagra
  discount cialis levitra viagra – https://genericviagrarcp.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 20. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Regards, I enjoy it.

  ocd and viagra viagra for uk
  viagra 100mg
  my first viagra – https://genericviagramsl.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 21. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Very good information. Many thanks!

  viagra taken by women boots viagra sales
  generic viagra online
  mccain utube viagra – https://genericviagrarcp.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 22. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Excellent info. Regards.

  viagra anorexia mixing coke and viagra
  generic viagra online
  viagra and grapefruit juice – https://genericviagramsl.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 23. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.
 24. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Kudos, I like it.

  same drug as viagra herbal effects of viagra on young adults
  buy viagra online
  viagra knights – https://genericviagrarcp.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 25. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  This is nicely put. .

  levitra viagra gag viagra coupons
  viagra without a doctors prescription
  organic viagra alternative – https://genericviagrarcp.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 26. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Superb content. Cheers.

  generic viagra wiki ladys viagra
  generic viagra 100mg
  canadas viagra commercial – https://genericviagrarcp.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 27. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Thanks, I enjoy it.

  counterfiet viagra from china taking viagra and xanax
  viagra online
  viagra tomatoes – https://genericviagrantx.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 28. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  You actually revealed this effectively!

  will viagra make me feel different herbal uk viagra
  viagra 100mg
  viagra lawsuits – https://genericviagramsl.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 29. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Nicely put, Kudos!

  viagra uk cost pill top 10 genuine viagra sites
  viagra online
  find viagra free sites online computer – https://genericviagrarcp.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 30. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  You revealed that superbly.

  drug class of viagra generic viagra cialis levitra cheap
  buy generic viagra
  viagra and flomax – https://genericviagramsl.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 31. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Wonderful posts. Appreciate it.

  aispirin and viagra together cialis uprima viagra
  viagra online
  hematuria and viagra – https://genericviagramsl.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 32. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Great posts, Kudos.

  viagra pharmacy2u viagra contents
  viagra for women
  viagra masturbation – https://genericviagrarcp.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 33. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Wonderful write ups, Regards!

  viagra tricks viagra and psychogenic ed
  viagra pills
  viagra how often – https://genericviagrarcp.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 34. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Incredible many of excellent advice!

  viagra heart surgery patients viagra before and after photos
  generic viagra
  history about viagra – https://genericviagrarcp.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 35. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Regards, Excellent stuff.

  instructions for viagra use diferencia cialis soft viagra
  viagra for sale uk
  5 uses for viagra – https://genericviagrantx.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 36. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  You said it nicely.!

  cheap viagra search generic information on viagra
  viagra generic
  viagra canadian patent expiration – https://genericviagramsl.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 37. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Incredible quite a lot of wonderful advice!

  viagra fux connecticut meltabs generic viagra
  buy generic viagra
  vegetable viagra – https://genericviagramsl.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 38. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Cheers, Plenty of info.

  generic viagra 100mg what is the viagra demographic
  buy viagra online
  viagra out of date – https://genericviagrarcp.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 39. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Very good content, Cheers.

  viagra uses definition viagra
  generic viagra 100mg
  which is best viagra or cialis – https://genericviagrarcp.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 40. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Thanks! Quite a lot of knowledge!

  50mg viagra uk uses of viagra
  generic viagra 100mg
  buy viagra phentermine weight loss prescription – https://genericviagrantx.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 41. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Thank you! Very good stuff!

  phisher viagra stallion viagra
  generic viagra 100mg
  viagra emoticon – https://genericviagramsl.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 42. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Fine tips. Cheers!

  improve viagra effectiveness viagra sad experience
  viagra without a doctor prescription
  viagra premature ejeculation – https://genericviagrarcp.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 43. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Truly many of very good information!

  clitoris viagra best instructions for taking generic viagra
  generic viagra 100mg
  raw materials viagra – https://genericviagramsl.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 44. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Truly a lot of awesome info!

  can i break a viagra is viagra safe
  buy generic viagra
  viagra sampler – https://genericviagramsl.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 45. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Nicely put. Thanks.

  viagra lost erection best online viagra
  generic viagra
  viagra young healthy – https://genericviagrantx.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 46. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Factor effectively utilized.!

  benicar with viagra buy viagra in the netherlands
  viagra without a doctor prescription
  drug interactions between flomax and viagra – https://genericviagrarcp.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 47. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  With thanks. Loads of write ups!

  viagra’s head office photos limbaugh viagra
  buy viagra online
  cialis generic levitra viagra – https://genericviagrarcp.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 48. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Incredible lots of superb tips.

  cialis viagra comparison how was viagra discoved
  viagra for sale uk
  viagra website – https://genericviagrantx.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 49. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Great posts. Regards!

  1cialis levitra sales viagra find search viagra pages edinburgh
  viagra pills
  maker of viagra – https://genericviagrantx.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 50. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Truly a lot of awesome tips!

  is half a viagra effective viagra enhancement
  cheap viagra
  whats next when viagra dont work – https://genericviagramsl.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 51. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  You’ve made your stand quite nicely.!

  viagra no risk apcalis versus viagra
  viagra without a doctors prescription
  viagra voorschrift – https://genericviagramsl.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 52. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Terrific information. Thanks.

  find viagra free sites pages search viagra for weman
  generic viagra online
  what are the ingredients of viagra – https://genericviagrantx.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 53. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Incredible lots of great info!

  buying viagra over the internet womens viagra virginia
  viagra without a doctors prescription
  fsa eligible expenses viagra – https://genericviagramsl.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 54. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Terrific knowledge. Regards.

  herbal viagra alternative camille west viagra in the water
  viagra generic
  viagra side effects incidence – https://genericviagrarcp.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 55. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Fantastic information, Kudos.

  viagra come funziona sexual dysfunction plateau viagra
  generic viagra online
  cialis viagra and levitra – https://genericviagrantx.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 56. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Kudos. Quite a lot of tips!

  herbal viagra uk female uk viagra
  viagra 100mg
  find search viagra free computer edinburgh – https://genericviagrantx.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 57. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  You said it adequately.!

  out of court settlement for viagra viagra logo picture
  buy viagra
  viagra ecstasy tablets pills – https://genericviagrarcp.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 58. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  You expressed this effectively!

  take viagra abroad info on sexual drugs like viagra
  viagra pills
  viagra after food – https://genericviagrarcp.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 59. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  You suggested it terrifically!

  subaction showcomments viagra start from watch viagra cheap no prescription
  viagra for women
  name cheap viagra – https://genericviagramsl.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 60. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Beneficial posts. Many thanks.

  viagra problems buying viagra in philippines
  viagra 100mg
  female viagra lloyds pharmacy – https://genericviagrantx.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 61. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Thanks a lot, I like it.

  multiple viagra pill usage viagra and eye problems
  generic viagra 100mg
  viagra gel aka james bond – https://genericviagrantx.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 62. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Wonderful material. Kudos!

  viagra field internet viagra reviews
  viagra without a doctors prescription
  what pharmacies sell viagra – https://genericviagramsl.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 63. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.
 64. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Beneficial forum posts. With thanks.

  buy cheapest viagra cialis or viagra
  viagra for sale uk
  viagra great for group sex – https://genericviagramsl.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 65. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  You mentioned this exceptionally well!

  generic viagra and india viagra impotence hearing
  viagra for women
  viagra research article – https://genericviagrantx.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

 66. Andrewemoke skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Thanks a lot, Plenty of postings.

  do generic viagra work yahoo viagra and vicadin
  cheap viagra
  female viagra does – https://genericviagramsl.com

  Davidhop
  Terencewig
  VictorCab

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *