SKAMMENS TID

Det var min fødselsdag den anden dag. Den blev på en måde … forfærdelig.

Solen skinnede ganske vist på denne første varme forårsdag, og der var gaver, cava, kransekage, ubetinget kærlighed og på det personlige og nære plan kun udsigt til en lys fremtid. Men jeg skulle også holde foredrag den dag og måtte efter tre måneders fravær fra nyhedsstrømmen søge tilbage til en tusmørkezone, som jeg helst vil lægge bag mig: Tilbage til de uønskede, de forhadte og de forhånede. Til det med flygtningene, for det var igen dem, jeg skulle tale om. Jeg har ikke beskæftiget mig så meget med det, siden jeg sagde op som journalist ved årsskiftet. Jeg har selvfølgelig slet, slet ikke glemt alt det der, men jeg har ret bevidst puffet det ned på en hylde bagest i hovedet og prøvet at vænne mig til ikke at kigge derhen så meget mere. Jeg har i den tid gradvist vænnet mig til at nøjes med de fattige oplysninger de store medier giver os om flygtningene, og har bildt mig ind, at jeg har det nogenlunde med det.  Rædslen over gruen og det umenneskelige i vores midte er på vej til at blive fortrængt. Nyhederne siger jo ikke noget om det her mere. Selv har jeg en kort tid levet videre med det mod bedre vidende.

Før det foredrag tog jeg ud på min egen nyhedsrundfart igen for første gang i de måneder: Rundt til sites, hvor flygtningetragedien fortsat beskrives – uden at det går videre til større medier. Og her er lidt af situationen, som vi kollektivt fortrænger: I de tre måneder, hvor også jeg har set den anden vej, har man f.eks. hentet 1000 druknede op fra Middelhavet, og vi ved med sikkerhed, at antallet af druknede flygtninge i de farvande er langt større. Ingenting om det i TV. Tusinder kan omkomme lige ud for vore feriedestinationer, uden at nogen med magt øjensynligt ligger søvnløse over det.

Der er meget mere: En rapportør fra International Organization of Migration fortæller fra Libyen, at landet er omdannet til et Gulag. At tusinder af afrikanere – kald dem migranter eller flygtninge, jeg er ligeglad – er stuvet sammen i 30-40 ”detentionscentre”, der ejes af bander, militser, Daesh, politi, kystvagt og private rovdyr, og at de sorte medmennesker handles mellem banderne for 200-500 dollars stykket. Fangerne får en pistol for tindingen eller tortureres for åben smartphone, mens deres familie får at vide, at de skal sende penge for ellers … og de sender penge. Kvinder sælges til private som sex-slaver, ikke kun af og til Daesh men af alle. Alle i landet er involveret i handlen og transporterne, skriver IOM. Alle. Dag efter dag, nat efter nat driver der døde ind på kysten. Ruterne ned gennem Sahara er kantet med ubegravede lig. Måske dør der mange flere dér end på Middelhavet. Der er ingen journalister til at se det. EU forhandler med en regering i hovedstaden om at overføre store summer til kystvagten, for at den skal sætte en stopper for sejladserne og tvinge afrikanerne tilbage til deres fangevogtere og ejere. Libyerne vil gerne modtage de penge. De – altså regeringen – kontrollerer et område på størrelse med et par fodboldbaner i Tripoli.

På Chios, den vidunderlige ø i det Ægæiske Hav, har over 3000 fremmede mennesker overlevet vinteren i to små reservater med telte, pigtråd, affaldsdynger og rotter. Trods EU-aftalen med Tyrkiets leder Erdogan til en pris af 6,3 milliarder, en aftale om at han skal holde dem tilbage på sin side af havet, så kommer der hver nat flere sejlende i overfyldte gummibåde. 800 syrere i marts, 600 i april – men de kommer ikke videre end til Chios. De kommer ingen steder andet end ind i reservaterne, ind til svineriet, kulden og alle de andre. Europa – humanismens og menneskerettighedernes kontinent – vil ikke have dem. Danmark, en tidligere humanitær stormagt, tager ikke en eneste, men deler i stedet uden at blinke 20 milliarder kr. ud til de bedst stillede i landet. De bedst stillede har nemlig brug for tryghed i deres ejerboliger, siger man.

Min ven Manolis Sideratos, som elsker Chios, sit hjem, Manolis den grundfæstet venstreorienterede humanist, siger, at man bliver udråbt som fascist, hvis man protesterer. Europa har ofret os for at kunne lukke sine grænser, siger han.

Jo tak, vi har i den grad lukket grænserne, men langs og foran dem sidder tusinder og tusinder af magtesløse medmennesker i tomme fabrikshaller og tynde festivaltelte og venter måned efter måned på ingenting. De er ikke gået væk. Der eksisterer flygtningekonventioner og menneskerettigheder, men dette er Europa, og de folk må nøjes med tæsk, sult, tortur og kulde. De kan vente fra nu af til dommedag. På de her kanter har vi ikke længere værdier, som omfatter typer, der bare sådan kommer vadende helt uinviteret.

Jeg læser videre på denne ellers dejlige fødselsdag: Nogle udsendte fra EU-parlamentet rapporterer, at der befinder sig 23.000 uledsagede børn i Grækenland og Italien. De er alene, jeg har selv talt med flere af dem i det sidste par år. Der er ingen sikkerhedsvagter i reservaterne, dårligt nok tæpper eller mad. Ingen strøm eller varme, men der er voldtægt, skrig og gråd om natten. Der er også mænd med skæg, der råber Allahu Akbar. Og der er menneskehandlere – især fra Østeuropa, især fra de nye EU-medlemslande, der ikke vil hjælpe en eneste flygtning, barn, kvinde eller mand.

Den EU-rapport bliver dårligt nævnt noget sted. Ingen danskere har – så vidt jeg kan se – demonstreret mod det, der overgår de 23.000 børn. Ingen politiker med reel magt har råbt, at det her ikke længere må finde sted, når vi nu har midlerne og ressourcerne til uden videre at kunne forhindre det.

Man kan leve med den slags nu på det rige, trygge kontinent.

Jeg tænker på den tirsdag, den 22. juni 2015, hvor jeg kørte frontalt ind i flygtningestrømmen, hvis spydspids den dag var på vej op ad Europavej E75 lige nord for Preshevo i Serbien. Hundreder, fulgt af tusinder af tørstige, sultne, i mange tilfælde blødende børn, kvinder og mænd på vej nordpå med stjerner i øjnene, strålende af håb midt i deres elendighed. De havde nået Europa. De var i sikkerhed nu. Her var demokrati og gode mennesker, troede de. De troede, de havde reddet livet. Og inden der var gået et døgn, stod det klart for mig, at dette her ville komme til at stoppe. Inden længe ville Europa komme til at vælge mellem at dele lidt af sin velstand og sikkerhed – eller at slå mennesker ihjel.

Der er snart gået to år, og vi driver som søvngængere mod den yderste løsning – valget blev, at de mennesker hellere må dø end at komme her.

Jeg er inviteret til konference for at fortælle om den slags, det er derfor jeg læse op på stoffet. Deltagerne er veluddannede, de følger rigtigt godt med, men mange siger bagefter, at de ikke anede at det stadig er sådan derude, ved ”vore ydre grænser” og i vore nådesløse storbynætter. At de sådan … ja, de siger, at de er fuldstændig chokeret, de troede at det i store træk var drevet over, det med flygtningene. Der er jo ikke noget om det i TV Avisen eller noget.

Men ved folk ikke det her? Har vi virkelig fået bildt os ind, at hundredetusinder af forpinte, rådvilde og helt hjælpeløse medmennesker nærmest ikke eksisterer? Selvom de befinder sig lige her næsten ved siden af os?

Meget kommer tilbage til mig på denne dag. Nu er der for eksempel en socialdemokrat, der nok snart bliver minister, han går ind for, at vi skal bruge australske metoder, hvis flygtningene igen kæmper sig frem til vores nærområde – de skal altså ud på en fjern ø og derfra sendes til et andet land, hvis der findes nogen, der vil tage dem. Sådan taler man uden at skamme sig om nødstedte medmennesker, om børn, voldtagne, torturerede, krigsflygtninge, mens politik fokuserer på at sikre billigere, dyre biler, at give enorme skattelettelser til de bedst stillede og at forære frit-skatte-lejde til rigmænd, der aldrig kunne drømme om at betale det, de skylder, til samfundet. Vi oplever en dansk ledelse der med fuld vælgeropbakning mener, at grådighed er den motor, der skal holde vores samfund i gang.

Jeg bliver færdig med at tale. Så viser de en dokumentarfilm på konferencen. ”Drømmen om Danmark” af Michael Gravesen. Den følger en fyr, en stor dreng, Wasiuallah, der er kommet hertil for nogle år siden. Et sitrende, ensomt barn, der er mentalt ødelagt af rædsler langs hele ruten fra Afghanistan. Han sidder på en trappe i asylcenteret og rokker, holder sig om hovedet og vil ikke tale med nogen. Danmark afslår hans asylansøgning. De, der har den liv- eller dødbringende magt, mener ikke, man kan stole på, hvad han siger.

Man ser en ramponeret, forskræmt dreng uden penge eller familie eller nogen at støtte sig til i verden. Et forsvarsløst barn alene i et fremmed og koldt land. Han skal forsvinde, får han at vide. Han er ikke sådan en som os, han er ikke en skid og skal ud. Så sniger han sig ned gennem Europa til Italien, kameraet følger ham ud i den absolutte ensomhed. Han sover om vinteren på gaden mellem bumser, flygtninge og småkriminelle, men drømmer i sit mishandlede og forstyrrede hoved stadig om det land, der ikke vil have ham. Han er dernede endnu, på vanviddets rand, mens integrationsministeren her spiser kage, og politiet er beordret til at ransage flygtninges kufferter for diamanter, Fabergé-æg og juveler.

Lige nu er vore myndigheder netop i gang med at optrappe hjemsendelsen af blandt andet afghanere. Der er tusinder og tusinder af Wasiullah’er derude i en frysende parallel-virkelighed, usynlige selvom de er lige for vore øjne. Europas rendestene, baggårde og fabriksruiner myldrer med et fortabt proletariat af unge mænd, hvis eneste valg drejer sig om, hvordan de skal komme herfra. Hvordan de skal dø. Hurtigt eller langsomt? Her eller der? Et liv blandt os må de ikke få, så de skal dø.

Wasiuallah – hvad er det for et navn? Han er ingenting. Og vi har efter det par år, der er gået, siden flygtningestrømmen for alvor satte ind, ingen værdier, der gælder for sådan nogen som ham. Ingen varme, omsorg eller menneskelighed til overs for et nødstedt og helt magtesløst medmenneske i vores midte.

Men vi har stadig demokrati, og danskere stemmer på politikere, der sørger for, at det fortsætter på den måde. Det er deres, vores, vælgernes, ansvar, at det nu er blevet sådan. I et demokrati bærer man et personligt ansvar for den måde samfundet bliver drevet.

Jeg oplevede for længe siden dette samfund, Danmark, i rollen som humanitær supermagt. Det var i april 1999 i Nordalbaniens vilde bjerge under Kosovo-krigen. Danske lastbiler ankom kofanger mod kofanger til en isnende dal med hjælp til en kvart million flygtninge. Der blev samlet ind herhjemme. Dronningen malede et billede. Fjernsynet var på. Danske folketingsmedlemmer tog ned og stillede telte op og gravede latriner. Alle elskede os i de dage. Danskerne var de gode. Man kunne kun elske det lille land med det store hjerte.

Og nu?

Nu er vi altså her – vælgere i et demokrati i verdens lykkeligste land lukker grænserne og sender selv børn i døden. Et land med en kollektiv velstand uden sidestykke i verdenshistorien. Lav arbejdsløshed. Ingen presserende ydre trusler. Uendelig vækst. Orden. Sikkerhed. Tryghed. Skattelettelser. Man kan gå rundt i månedsvis og nyde, at det er sådan. Man kan gå rundt nærmest endeløst og tro, at alt stort set er, som det skal være.

Men det er ikke som det skal være derude. Vi har på demokratisk vis valgt, at mennesker hellere må dø, end at vi skal give afkald på noget som helst. Der er ingen nåde her hos os længere.

0 kommentarer til SKAMMENS TID

 1. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Kudos! Valuable stuff!

  theres viagra in the waters which is better cialis or viagra
  buy viagra
  viagra availability – https://genericviagrantx.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

 2. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Nicely put, Thanks a lot.

  viagra how long does it last edinburgh search viagra pages find
  buy viagra online
  get up like viagra lyrics – https://genericviagrarcp.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

 3. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  You expressed this wonderfully.

  viagra commercial canyon filmed generic viagra forum
  generic viagra online
  herbal substitute for viagra – https://genericviagrarcp.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

 4. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Whoa a good deal of awesome advice.

  side effects karvea and viagra viagra treatment for pe
  viagra generic
  viagra without perscription 10 pills – https://genericviagramsl.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

 5. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Great stuff. Thanks!

  viagra alternatives uk does grapefruit juice potentiate viagra
  buy generic viagra
  drink female viagra – https://genericviagrantx.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

 6. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  With thanks! A lot of facts.

  herbal alternative viagra to ntural viagra
  viagra online
  laws and dispensing of viagra – https://genericviagrarcp.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

 7. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Cheers. Helpful stuff!

  viagra talk find search viagra edinburgh pages
  viagra without a doctors prescription
  online viagra uk – https://genericviagrantx.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

 8. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Wonderful postings, Kudos!

  generic viagra caverta 2c cialis cheap when to use viagra
  viagra 100mg
  reverse the effects of viagra – https://genericviagramsl.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

 9. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Nicely expressed genuinely. .

  viagra vending laws cyprus chemist viagra
  buy viagra online
  no prescription order viagra online – https://genericviagrarcp.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

 10. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  You actually reported that well!

  attack heart viagra viagra 34434 cheap viagra online
  generic viagra 100mg
  robin williams viagra video – https://genericviagrarcp.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

 11. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  With thanks, A good amount of postings.

  effects of viagra on woman richard molinare viagra commercials
  viagra for women
  how to get a viagra prescription – https://genericviagrarcp.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

 12. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Thanks a lot, I value it!

  cheap viagra profisional line only uk viagra supplier in the uk
  viagra without a doctors prescription
  price range for the drug viagra – https://genericviagrarcp.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

 13. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  You actually reported that terrifically!

  soft viagra tabs women viagra order
  viagra 100mg
  viagra onlinwe – https://genericviagrarcp.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

 14. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Really loads of fantastic information.

  pleasure cheap viagra louisville commercial viagra
  buy viagra online
  buy viagra online safe – https://genericviagrarcp.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

 15. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  You revealed this fantastically!

  viagra email from freind what is viagra for women called
  buy viagra
  using viagra with penis pump – https://genericviagrarcp.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

 16. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Regards, Loads of content!

  viagra with or without food pork and viagra
  buy generic viagra
  combat viagra flushing – https://genericviagramsl.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

 17. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Terrific data. Cheers!

  buy pfizer viagra online viagra vacumms
  buy generic viagra
  the little red pill like viagra – https://genericviagramsl.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

 18. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Terrific material. Thank you.

  watermellon viagra viagra online online
  generic viagra 100mg
  mark martin tam caliber viagra hauler – https://genericviagrantx.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

 19. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Truly all kinds of helpful data.

  viagra cialis compare viagra anxiety
  viagra online
  use boost like viagra – https://genericviagrantx.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

 20. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Fine content. Thanks.

  generic viagra sold on line polcythemia viagra interaction
  generic viagra online
  xmradio ad viagra – https://genericviagramsl.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

 21. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  You mentioned this wonderfully.

  viagra samplesw viagra order cheap iframe
  viagra without a doctor prescription
  carvedilol and viagra – https://genericviagramsl.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

 22. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Regards! Lots of material!

  viagra merchant miracle watermelon pill instead of viagra
  viagra for sale uk
  viagra bob is happy commercial – https://genericviagrarcp.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

 23. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  You revealed that wonderfully.

  ups shipping viagra find viagra free sites edinburgh
  viagra 100mg
  viagra cialis samples – https://genericviagrarcp.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

 24. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.
 25. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Really all kinds of beneficial data!

  district of columbia viagra flomax interaction what if woman takes viagra
  viagra pills
  what pill works like viagra – https://genericviagramsl.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

 26. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Thanks a lot, Fantastic information!

  can i mix alcohol and viagra viagra forums and doctors
  viagra for women
  viagra suppliers – https://genericviagrarcp.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

 27. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Cheers! A lot of material.

  compare cialis viagra amoxi 2 free viagra
  viagra online
  is there a viagra generic – https://genericviagrarcp.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

 28. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  You suggested it fantastically!

  buy online pharmacy viagra karvea and viagra
  buy generic viagra
  viagra pill picture – https://genericviagrantx.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

 29. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Great facts. Thank you!

  viagra exam erection problems cleavage buy generic viagra off the shelf
  buy viagra online
  no orgasm with viagra – https://genericviagrarcp.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

 30. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  You have made your position pretty effectively!!

  back generic guarantee money viagra viagra us
  viagra 100mg
  free sex video man viagra hard – https://genericviagramsl.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

 31. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Incredible lots of awesome tips!

  viagra demo video names for female viagra
  viagra without a doctor prescription
  viagra lightswitch – https://genericviagrarcp.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

 32. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Wow a good deal of awesome data.

  what pharmacys sell viagra discreet viagra now
  generic viagra 100mg
  viagra free viagra find charles linskaill – https://genericviagrarcp.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

 33. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Seriously all kinds of excellent data!

  viagra viagra buy search find free authentic viagra online
  viagra online
  discount viagra sales – https://genericviagrarcp.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

 34. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  You’ve made your point!

  buying viagra in the santo domingo viagra video
  viagra online
  can you take viagra with minoxin – https://genericviagramsl.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

 35. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Many thanks, Plenty of posts.

  viagra best peice side-effects viagra
  viagra generic
  viagra balls – https://genericviagramsl.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

 36. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Valuable write ups. Thanks!

  kardashians otc viagra pill generic viagra caverta veega generic viagra
  buy generic viagra
  generic viagra price compare – https://genericviagrantx.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

 37. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  You made your stand extremely well..

  expectations of viagra viagra and ibuprofen
  viagra for sale uk
  viagra canadian tv ad – https://genericviagrantx.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

 38. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Great data. With thanks!

  pfizer viagra fda approval 2009 viagra free sites computer find
  viagra pills
  natural viagra formulas – https://genericviagrantx.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

 39. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Really all kinds of amazing facts.

  cheapest generic viagra and cialis soft pills sample of viagra
  viagra 100mg
  buy viagra in great britain – https://genericviagrantx.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

 40. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.
 41. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Thanks a lot, Ample knowledge!

  viagra texas hunks on viagra gallery
  generic viagra
  connecticut meltabs generic viagra – https://genericviagramsl.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

 42. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Cheers, Helpful stuff.

  female viagra lloyds pharmacy viagra price cvs
  viagra 100mg
  viagra search sites find free – https://genericviagramsl.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

 43. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Really all kinds of beneficial tips!

  viagra low heart rate viagra brand naes
  buy viagra online
  man with viagra – https://genericviagrarcp.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

 44. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  With thanks. A good amount of tips!

  benefits of mixing coke and viagra viagra pro cheap
  viagra 100mg
  website email sign up viagra – https://genericviagramsl.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

 45. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Wow a good deal of wonderful tips.

  viagra complaints against vls pharmacy ny where to buy viagra on line
  viagra pills
  viagra in action photos – https://genericviagrarcp.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

 46. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Amazing lots of useful tips!

  viagra pill comparisons viagra official web site
  viagra online
  retail cost of viagra – https://genericviagrarcp.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

 47. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Very good forum posts, Cheers.

  articles on viagra discount viagra canada
  generic viagra 100mg
  compare viagra levitra – https://genericviagramsl.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

 48. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Regards, Wonderful stuff!

  non-prescription viagra cvs soft viagra looks like
  viagra pills
  viagra online price iframe – https://genericviagrantx.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

 49. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  You suggested this very well.

  find sites computer shop viagra viagra no prescription online cheap
  viagra without a doctors prescription
  viagra is made with – https://genericviagrarcp.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

 50. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Fantastic forum posts. Thanks a lot!

  louisville commercial viagra does viagra prevent ejaculation
  cheap viagra
  aspirin and viagra – https://genericviagrarcp.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

 51. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  You suggested that well!

  nhs viagra buy viagra soft online
  viagra generic
  viagra lawsuits that have been settled – https://genericviagrantx.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

 52. Ernestoanito skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Very good info. Thank you.

  long term efffects of viagra viagra crohn’s
  viagra generic
  viagra find sites search computer – https://genericviagrantx.com

  Keithpicle
  Richardnum
  Ernestoanito

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *