SKAMMENS TID

Det var min fødselsdag den anden dag. Den blev på en måde … forfærdelig.

Solen skinnede ganske vist på denne første varme forårsdag, og der var gaver, cava, kransekage, ubetinget kærlighed og på det personlige og nære plan kun udsigt til en lys fremtid. Men jeg skulle også holde foredrag den dag og måtte efter tre måneders fravær fra nyhedsstrømmen søge tilbage til en tusmørkezone, som jeg helst vil lægge bag mig: Tilbage til de uønskede, de forhadte og de forhånede. Til det med flygtningene, for det var igen dem, jeg skulle tale om. Jeg har ikke beskæftiget mig så meget med det, siden jeg sagde op som journalist ved årsskiftet. Jeg har selvfølgelig slet, slet ikke glemt alt det der, men jeg har ret bevidst puffet det ned på en hylde bagest i hovedet og prøvet at vænne mig til ikke at kigge derhen så meget mere. Jeg har i den tid gradvist vænnet mig til at nøjes med de fattige oplysninger de store medier giver os om flygtningene, og har bildt mig ind, at jeg har det nogenlunde med det.  Rædslen over gruen og det umenneskelige i vores midte er på vej til at blive fortrængt. Nyhederne siger jo ikke noget om det her mere. Selv har jeg en kort tid levet videre med det mod bedre vidende.

Før det foredrag tog jeg ud på min egen nyhedsrundfart igen for første gang i de måneder: Rundt til sites, hvor flygtningetragedien fortsat beskrives – uden at det går videre til større medier. Og her er lidt af situationen, som vi kollektivt fortrænger: I de tre måneder, hvor også jeg har set den anden vej, har man f.eks. hentet 1000 druknede op fra Middelhavet, og vi ved med sikkerhed, at antallet af druknede flygtninge i de farvande er langt større. Ingenting om det i TV. Tusinder kan omkomme lige ud for vore feriedestinationer, uden at nogen med magt øjensynligt ligger søvnløse over det.

Der er meget mere: En rapportør fra International Organization of Migration fortæller fra Libyen, at landet er omdannet til et Gulag. At tusinder af afrikanere – kald dem migranter eller flygtninge, jeg er ligeglad – er stuvet sammen i 30-40 ”detentionscentre”, der ejes af bander, militser, Daesh, politi, kystvagt og private rovdyr, og at de sorte medmennesker handles mellem banderne for 200-500 dollars stykket. Fangerne får en pistol for tindingen eller tortureres for åben smartphone, mens deres familie får at vide, at de skal sende penge for ellers … og de sender penge. Kvinder sælges til private som sex-slaver, ikke kun af og til Daesh men af alle. Alle i landet er involveret i handlen og transporterne, skriver IOM. Alle. Dag efter dag, nat efter nat driver der døde ind på kysten. Ruterne ned gennem Sahara er kantet med ubegravede lig. Måske dør der mange flere dér end på Middelhavet. Der er ingen journalister til at se det. EU forhandler med en regering i hovedstaden om at overføre store summer til kystvagten, for at den skal sætte en stopper for sejladserne og tvinge afrikanerne tilbage til deres fangevogtere og ejere. Libyerne vil gerne modtage de penge. De – altså regeringen – kontrollerer et område på størrelse med et par fodboldbaner i Tripoli.

På Chios, den vidunderlige ø i det Ægæiske Hav, har over 3000 fremmede mennesker overlevet vinteren i to små reservater med telte, pigtråd, affaldsdynger og rotter. Trods EU-aftalen med Tyrkiets leder Erdogan til en pris af 6,3 milliarder, en aftale om at han skal holde dem tilbage på sin side af havet, så kommer der hver nat flere sejlende i overfyldte gummibåde. 800 syrere i marts, 600 i april – men de kommer ikke videre end til Chios. De kommer ingen steder andet end ind i reservaterne, ind til svineriet, kulden og alle de andre. Europa – humanismens og menneskerettighedernes kontinent – vil ikke have dem. Danmark, en tidligere humanitær stormagt, tager ikke en eneste, men deler i stedet uden at blinke 20 milliarder kr. ud til de bedst stillede i landet. De bedst stillede har nemlig brug for tryghed i deres ejerboliger, siger man.

Min ven Manolis Sideratos, som elsker Chios, sit hjem, Manolis den grundfæstet venstreorienterede humanist, siger, at man bliver udråbt som fascist, hvis man protesterer. Europa har ofret os for at kunne lukke sine grænser, siger han.

Jo tak, vi har i den grad lukket grænserne, men langs og foran dem sidder tusinder og tusinder af magtesløse medmennesker i tomme fabrikshaller og tynde festivaltelte og venter måned efter måned på ingenting. De er ikke gået væk. Der eksisterer flygtningekonventioner og menneskerettigheder, men dette er Europa, og de folk må nøjes med tæsk, sult, tortur og kulde. De kan vente fra nu af til dommedag. På de her kanter har vi ikke længere værdier, som omfatter typer, der bare sådan kommer vadende helt uinviteret.

Jeg læser videre på denne ellers dejlige fødselsdag: Nogle udsendte fra EU-parlamentet rapporterer, at der befinder sig 23.000 uledsagede børn i Grækenland og Italien. De er alene, jeg har selv talt med flere af dem i det sidste par år. Der er ingen sikkerhedsvagter i reservaterne, dårligt nok tæpper eller mad. Ingen strøm eller varme, men der er voldtægt, skrig og gråd om natten. Der er også mænd med skæg, der råber Allahu Akbar. Og der er menneskehandlere – især fra Østeuropa, især fra de nye EU-medlemslande, der ikke vil hjælpe en eneste flygtning, barn, kvinde eller mand.

Den EU-rapport bliver dårligt nævnt noget sted. Ingen danskere har – så vidt jeg kan se – demonstreret mod det, der overgår de 23.000 børn. Ingen politiker med reel magt har råbt, at det her ikke længere må finde sted, når vi nu har midlerne og ressourcerne til uden videre at kunne forhindre det.

Man kan leve med den slags nu på det rige, trygge kontinent.

Jeg tænker på den tirsdag, den 22. juni 2015, hvor jeg kørte frontalt ind i flygtningestrømmen, hvis spydspids den dag var på vej op ad Europavej E75 lige nord for Preshevo i Serbien. Hundreder, fulgt af tusinder af tørstige, sultne, i mange tilfælde blødende børn, kvinder og mænd på vej nordpå med stjerner i øjnene, strålende af håb midt i deres elendighed. De havde nået Europa. De var i sikkerhed nu. Her var demokrati og gode mennesker, troede de. De troede, de havde reddet livet. Og inden der var gået et døgn, stod det klart for mig, at dette her ville komme til at stoppe. Inden længe ville Europa komme til at vælge mellem at dele lidt af sin velstand og sikkerhed – eller at slå mennesker ihjel.

Der er snart gået to år, og vi driver som søvngængere mod den yderste løsning – valget blev, at de mennesker hellere må dø end at komme her.

Jeg er inviteret til konference for at fortælle om den slags, det er derfor jeg læse op på stoffet. Deltagerne er veluddannede, de følger rigtigt godt med, men mange siger bagefter, at de ikke anede at det stadig er sådan derude, ved ”vore ydre grænser” og i vore nådesløse storbynætter. At de sådan … ja, de siger, at de er fuldstændig chokeret, de troede at det i store træk var drevet over, det med flygtningene. Der er jo ikke noget om det i TV Avisen eller noget.

Men ved folk ikke det her? Har vi virkelig fået bildt os ind, at hundredetusinder af forpinte, rådvilde og helt hjælpeløse medmennesker nærmest ikke eksisterer? Selvom de befinder sig lige her næsten ved siden af os?

Meget kommer tilbage til mig på denne dag. Nu er der for eksempel en socialdemokrat, der nok snart bliver minister, han går ind for, at vi skal bruge australske metoder, hvis flygtningene igen kæmper sig frem til vores nærområde – de skal altså ud på en fjern ø og derfra sendes til et andet land, hvis der findes nogen, der vil tage dem. Sådan taler man uden at skamme sig om nødstedte medmennesker, om børn, voldtagne, torturerede, krigsflygtninge, mens politik fokuserer på at sikre billigere, dyre biler, at give enorme skattelettelser til de bedst stillede og at forære frit-skatte-lejde til rigmænd, der aldrig kunne drømme om at betale det, de skylder, til samfundet. Vi oplever en dansk ledelse der med fuld vælgeropbakning mener, at grådighed er den motor, der skal holde vores samfund i gang.

Jeg bliver færdig med at tale. Så viser de en dokumentarfilm på konferencen. ”Drømmen om Danmark” af Michael Gravesen. Den følger en fyr, en stor dreng, Wasiuallah, der er kommet hertil for nogle år siden. Et sitrende, ensomt barn, der er mentalt ødelagt af rædsler langs hele ruten fra Afghanistan. Han sidder på en trappe i asylcenteret og rokker, holder sig om hovedet og vil ikke tale med nogen. Danmark afslår hans asylansøgning. De, der har den liv- eller dødbringende magt, mener ikke, man kan stole på, hvad han siger.

Man ser en ramponeret, forskræmt dreng uden penge eller familie eller nogen at støtte sig til i verden. Et forsvarsløst barn alene i et fremmed og koldt land. Han skal forsvinde, får han at vide. Han er ikke sådan en som os, han er ikke en skid og skal ud. Så sniger han sig ned gennem Europa til Italien, kameraet følger ham ud i den absolutte ensomhed. Han sover om vinteren på gaden mellem bumser, flygtninge og småkriminelle, men drømmer i sit mishandlede og forstyrrede hoved stadig om det land, der ikke vil have ham. Han er dernede endnu, på vanviddets rand, mens integrationsministeren her spiser kage, og politiet er beordret til at ransage flygtninges kufferter for diamanter, Fabergé-æg og juveler.

Lige nu er vore myndigheder netop i gang med at optrappe hjemsendelsen af blandt andet afghanere. Der er tusinder og tusinder af Wasiullah’er derude i en frysende parallel-virkelighed, usynlige selvom de er lige for vore øjne. Europas rendestene, baggårde og fabriksruiner myldrer med et fortabt proletariat af unge mænd, hvis eneste valg drejer sig om, hvordan de skal komme herfra. Hvordan de skal dø. Hurtigt eller langsomt? Her eller der? Et liv blandt os må de ikke få, så de skal dø.

Wasiuallah – hvad er det for et navn? Han er ingenting. Og vi har efter det par år, der er gået, siden flygtningestrømmen for alvor satte ind, ingen værdier, der gælder for sådan nogen som ham. Ingen varme, omsorg eller menneskelighed til overs for et nødstedt og helt magtesløst medmenneske i vores midte.

Men vi har stadig demokrati, og danskere stemmer på politikere, der sørger for, at det fortsætter på den måde. Det er deres, vores, vælgernes, ansvar, at det nu er blevet sådan. I et demokrati bærer man et personligt ansvar for den måde samfundet bliver drevet.

Jeg oplevede for længe siden dette samfund, Danmark, i rollen som humanitær supermagt. Det var i april 1999 i Nordalbaniens vilde bjerge under Kosovo-krigen. Danske lastbiler ankom kofanger mod kofanger til en isnende dal med hjælp til en kvart million flygtninge. Der blev samlet ind herhjemme. Dronningen malede et billede. Fjernsynet var på. Danske folketingsmedlemmer tog ned og stillede telte op og gravede latriner. Alle elskede os i de dage. Danskerne var de gode. Man kunne kun elske det lille land med det store hjerte.

Og nu?

Nu er vi altså her – vælgere i et demokrati i verdens lykkeligste land lukker grænserne og sender selv børn i døden. Et land med en kollektiv velstand uden sidestykke i verdenshistorien. Lav arbejdsløshed. Ingen presserende ydre trusler. Uendelig vækst. Orden. Sikkerhed. Tryghed. Skattelettelser. Man kan gå rundt i månedsvis og nyde, at det er sådan. Man kan gå rundt nærmest endeløst og tro, at alt stort set er, som det skal være.

Men det er ikke som det skal være derude. Vi har på demokratisk vis valgt, at mennesker hellere må dø, end at vi skal give afkald på noget som helst. Der er ingen nåde her hos os længere.

0 kommentarer til SKAMMENS TID

 1. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Kudos! Numerous info!

  discount viagra red viagra immune tlr
  generic viagra 100mg
  zenerx natural viagra – https://genericviagrantx.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 2. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Thanks! Numerous advice.

  risks generic brands viagra prescription for viagra in canada
  buy generic viagra
  can viagra make you hard – https://genericviagramsl.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 3. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Wow quite a lot of helpful advice!

  bringing back viagra from mexico free viagra cialis levitra trial offers
  buy generic viagra
  buy viagra london – https://genericviagrantx.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 4. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  This is nicely put! .

  shipping viagra to australia generic viagra sales in southern calif
  viagra without a doctors prescription
  song written about viagra – https://genericviagramsl.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 5. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Cheers, I appreciate it!

  viagra toung female viagra drink
  viagra for women
  chopping viagra – https://genericviagrantx.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 6. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Nicely put. Regards!

  natural substitutes for viagra does pink viagra really work
  generic viagra
  viagra usage – https://genericviagrarcp.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 7. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Regards, A lot of information.

  viagra galloway viagra in vegas
  viagra online
  viagra in a creme – https://genericviagrantx.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 8. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  You suggested it really well!

  free viagra samples online viagra riot
  generic viagra
  fruit benefits similar to viagra – https://genericviagrantx.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 9. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Nicely put. Appreciate it!

  costof viagra catholic church and viagra
  viagra for women
  texas viagra hot sauce – https://genericviagrarcp.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 10. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Effectively voiced genuinely! !

  cheapest viagra ever kuala lumpur coffee with viagra
  buy viagra online
  viagra tonytigeraz – https://genericviagrantx.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 11. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Nicely put. Cheers.

  luxury hotel rome uk viagra supplier viagra alternative review
  viagra pills
  young viagra use – https://genericviagrarcp.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 12. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Many thanks, Lots of knowledge.

  best rated generic viagra online stores viagra levitra difference comparison
  generic viagra 100mg
  can you get viagra on prescription – https://genericviagramsl.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 13. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Regards. Loads of content!

  canadian online pharmacy viagra buy viagra online safe
  generic viagra 100mg
  viagra cardiovascular activity – https://genericviagrarcp.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 14. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Good information. Thanks.

  spiro c viagra viagra cialis levitra what’s best
  viagra for sale uk
  viagra and nitro – https://genericviagrantx.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 15. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Cheers. I value it.

  viagra comercial ringtone viagra in salisbury north carolina
  generic viagra online
  using viagra in women – https://genericviagrarcp.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 16. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Reliable posts. Regards!

  scary movie 4 viagra viagra sale uk mail order
  viagra generic
  shelf life for viagra – https://genericviagramsl.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 17. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Thanks, Numerous write ups!

  viagra lawsuits settled in 2010 blue cross viagra
  buy viagra online
  generic viagra in the us – https://genericviagramsl.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 18. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Many thanks! A good amount of stuff!

  viagra side effect comparison of levitra and viagra
  viagra without a doctor prescription
  viagra dying for a hardon – https://genericviagramsl.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 19. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  You actually expressed it perfectly!

  ph lipaphen viagra women viagra news edinburgh tid moo search
  viagra without a doctors prescription
  seek natural herbal viagra products – https://genericviagramsl.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 20. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Many thanks, A lot of advice!

  does passport cover viagra viagra fedex overnight shipping
  viagra for women
  viagra light switch plate – https://genericviagrarcp.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 21. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  With thanks! Plenty of information.

  clarisa nora doctorovich viagra hearing loss and viagra
  viagra without a doctor prescription
  viagra mn teachers – https://genericviagramsl.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 22. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Nicely put, Kudos!

  blue moon viagra buy kamagra viagra india
  cheap viagra
  aspirin and viagra – https://genericviagrarcp.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 23. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Terrific info. Thanks.

  fda schedule for viagra affiliate generic viagra
  viagra pills
  images of viagra – https://genericviagrarcp.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 24. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  You expressed that effectively.

  where can u sample viagra free viagra sperm quality
  viagra online
  can you buy viagra in jamaica – https://genericviagrantx.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 25. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Regards. Very good information.

  funkadelic viagra viagra sign up
  viagra for women
  criteria for nhs viagra prescription – https://genericviagramsl.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 26. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Terrific stuff. Thank you!

  cyprus chemist viagra how to get a viagra prescription
  buy viagra online
  where to purchase viagra cheap – https://genericviagrantx.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 27. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  With thanks! Lots of forum posts.

  viagra doseages cant get hardon with viagra
  viagra online
  viagra w overnight shipping – https://genericviagrarcp.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 28. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Seriously plenty of very good information!

  mens viagra blog selling viagra crime
  generic viagra online
  viagra ibuprofen – https://genericviagramsl.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 29. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Reliable write ups. Kudos.

  valium viagra over the counter viagra substitute
  generic viagra
  out of date viagra – https://genericviagramsl.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 30. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Thanks! Awesome stuff!

  foreign pharmacy viagra viagra price strategy
  viagra 100mg
  viagra alternative puerto rico – https://genericviagramsl.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 31. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Fantastic information. Thank you!

  girls taking viagra best prices on viagra in drugstores
  viagra 100mg
  viagra jingle – https://genericviagramsl.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 32. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Nicely put. Thanks a lot!

  difference between viagra 50mg and 100mg viagra cheapest
  generic viagra online
  viagra genetic indian pharmacy – https://genericviagrarcp.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 33. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Cheers, Wonderful information!

  viagra paid with paypal review viagra vs cialis
  viagra for sale uk
  buy cheap viagra online now – https://genericviagrantx.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 34. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Nicely put. Thanks!

  viagra results pics how to decide viagra vs cialis
  viagra for women
  prescription for viagra in canada – https://genericviagramsl.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 35. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  This is nicely expressed. .

  generic viagra in united states premium generic viagra
  buy generic viagra
  back pain search find viagra found – https://genericviagramsl.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 36. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  You actually stated it fantastically.

  viagra germany buying viagra in the uk
  generic viagra
  men taking viagra pics – https://genericviagrantx.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 37. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Very good write ups, Thanks a lot.

  viagra without free sample of viagra without prescription
  buy generic viagra
  can i make generic viagra – https://genericviagrantx.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 38. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Thank you! I appreciate this.

  viagra erectile dysfunction viagra round brown pill
  cheap viagra
  viagra sale online – https://genericviagrantx.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 39. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Superb write ups. Regards!

  viagra soft tab cialis levitra link viagra
  viagra for women
  insurance cover viagra – https://genericviagramsl.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 40. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  You said it very well..

  generic viagra compared viagra on medicaid
  viagra for sale uk
  viagra vision problem – https://genericviagrantx.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 41. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Many thanks! Quite a lot of knowledge!

  viagra benefits what is viagra used for
  viagra for sale uk
  subaction showcomments viagra smile online – https://genericviagramsl.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 42. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Truly lots of good knowledge.

  is so called generic viagra safe viagra pr cautions demploi
  buy viagra online
  viagra generic brand – https://genericviagrarcp.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 43. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Point certainly taken!.

  half price viagra genaric viagra cealis ect
  generic viagra online
  600 mg viagra – https://genericviagrantx.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 44. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Really plenty of awesome facts!

  forum for viagra drug interractions between flomax and viagra
  buy viagra
  canadian drugs viagra – https://genericviagrarcp.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 45. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Nicely put. Cheers!

  viagra use in muscle building comprar viagra brasil
  cheap viagra
  alternative female natural viagra – https://genericviagrarcp.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 46. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  You actually said it exceptionally well.

  viagra find edinburgh pages search sites find how to use viagra
  viagra pills
  effect viagra vision – https://genericviagrantx.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 47. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Thanks! An abundance of posts!

  viagra a viagra following prostate surgery
  viagra for women
  can women take viagra of cialis – https://genericviagrantx.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 48. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Thanks! Useful information!

  grapefruit and viagra viagra users coments
  viagra for sale uk
  cialis compared viagra – https://genericviagrarcp.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 49. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Many thanks. An abundance of knowledge!

  generic viagra mexico information drug viagra
  viagra online
  why viagra doesnt work – https://genericviagrarcp.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 50. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Superb write ups. Regards.

  q viagra comparison viagra regalis levitra
  buy viagra
  ways to givr viagra – https://genericviagrantx.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 51. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Nicely put. Regards!

  viagra no 2 pokemon gold buy viagra
  buy viagra online
  viagra super active canada no prescription – https://genericviagrarcp.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

 52. Larrygrisy skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  You’ve made your position very effectively..

  viagra and athletic performance fast viagra
  generic viagra 100mg
  can viagra effect inr – https://genericviagrantx.com

  Geraldirrak
  DwayneWoona
  KevinNoift

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *