SKAMMENS TID

Det var min fødselsdag den anden dag. Den blev på en måde … forfærdelig.

Solen skinnede ganske vist på denne første varme forårsdag, og der var gaver, cava, kransekage, ubetinget kærlighed og på det personlige og nære plan kun udsigt til en lys fremtid. Men jeg skulle også holde foredrag den dag og måtte efter tre måneders fravær fra nyhedsstrømmen søge tilbage til en tusmørkezone, som jeg helst vil lægge bag mig: Tilbage til de uønskede, de forhadte og de forhånede. Til det med flygtningene, for det var igen dem, jeg skulle tale om. Jeg har ikke beskæftiget mig så meget med det, siden jeg sagde op som journalist ved årsskiftet. Jeg har selvfølgelig slet, slet ikke glemt alt det der, men jeg har ret bevidst puffet det ned på en hylde bagest i hovedet og prøvet at vænne mig til ikke at kigge derhen så meget mere. Jeg har i den tid gradvist vænnet mig til at nøjes med de fattige oplysninger de store medier giver os om flygtningene, og har bildt mig ind, at jeg har det nogenlunde med det.  Rædslen over gruen og det umenneskelige i vores midte er på vej til at blive fortrængt. Nyhederne siger jo ikke noget om det her mere. Selv har jeg en kort tid levet videre med det mod bedre vidende.

Før det foredrag tog jeg ud på min egen nyhedsrundfart igen for første gang i de måneder: Rundt til sites, hvor flygtningetragedien fortsat beskrives – uden at det går videre til større medier. Og her er lidt af situationen, som vi kollektivt fortrænger: I de tre måneder, hvor også jeg har set den anden vej, har man f.eks. hentet 1000 druknede op fra Middelhavet, og vi ved med sikkerhed, at antallet af druknede flygtninge i de farvande er langt større. Ingenting om det i TV. Tusinder kan omkomme lige ud for vore feriedestinationer, uden at nogen med magt øjensynligt ligger søvnløse over det.

Der er meget mere: En rapportør fra International Organization of Migration fortæller fra Libyen, at landet er omdannet til et Gulag. At tusinder af afrikanere – kald dem migranter eller flygtninge, jeg er ligeglad – er stuvet sammen i 30-40 ”detentionscentre”, der ejes af bander, militser, Daesh, politi, kystvagt og private rovdyr, og at de sorte medmennesker handles mellem banderne for 200-500 dollars stykket. Fangerne får en pistol for tindingen eller tortureres for åben smartphone, mens deres familie får at vide, at de skal sende penge for ellers … og de sender penge. Kvinder sælges til private som sex-slaver, ikke kun af og til Daesh men af alle. Alle i landet er involveret i handlen og transporterne, skriver IOM. Alle. Dag efter dag, nat efter nat driver der døde ind på kysten. Ruterne ned gennem Sahara er kantet med ubegravede lig. Måske dør der mange flere dér end på Middelhavet. Der er ingen journalister til at se det. EU forhandler med en regering i hovedstaden om at overføre store summer til kystvagten, for at den skal sætte en stopper for sejladserne og tvinge afrikanerne tilbage til deres fangevogtere og ejere. Libyerne vil gerne modtage de penge. De – altså regeringen – kontrollerer et område på størrelse med et par fodboldbaner i Tripoli.

På Chios, den vidunderlige ø i det Ægæiske Hav, har over 3000 fremmede mennesker overlevet vinteren i to små reservater med telte, pigtråd, affaldsdynger og rotter. Trods EU-aftalen med Tyrkiets leder Erdogan til en pris af 6,3 milliarder, en aftale om at han skal holde dem tilbage på sin side af havet, så kommer der hver nat flere sejlende i overfyldte gummibåde. 800 syrere i marts, 600 i april – men de kommer ikke videre end til Chios. De kommer ingen steder andet end ind i reservaterne, ind til svineriet, kulden og alle de andre. Europa – humanismens og menneskerettighedernes kontinent – vil ikke have dem. Danmark, en tidligere humanitær stormagt, tager ikke en eneste, men deler i stedet uden at blinke 20 milliarder kr. ud til de bedst stillede i landet. De bedst stillede har nemlig brug for tryghed i deres ejerboliger, siger man.

Min ven Manolis Sideratos, som elsker Chios, sit hjem, Manolis den grundfæstet venstreorienterede humanist, siger, at man bliver udråbt som fascist, hvis man protesterer. Europa har ofret os for at kunne lukke sine grænser, siger han.

Jo tak, vi har i den grad lukket grænserne, men langs og foran dem sidder tusinder og tusinder af magtesløse medmennesker i tomme fabrikshaller og tynde festivaltelte og venter måned efter måned på ingenting. De er ikke gået væk. Der eksisterer flygtningekonventioner og menneskerettigheder, men dette er Europa, og de folk må nøjes med tæsk, sult, tortur og kulde. De kan vente fra nu af til dommedag. På de her kanter har vi ikke længere værdier, som omfatter typer, der bare sådan kommer vadende helt uinviteret.

Jeg læser videre på denne ellers dejlige fødselsdag: Nogle udsendte fra EU-parlamentet rapporterer, at der befinder sig 23.000 uledsagede børn i Grækenland og Italien. De er alene, jeg har selv talt med flere af dem i det sidste par år. Der er ingen sikkerhedsvagter i reservaterne, dårligt nok tæpper eller mad. Ingen strøm eller varme, men der er voldtægt, skrig og gråd om natten. Der er også mænd med skæg, der råber Allahu Akbar. Og der er menneskehandlere – især fra Østeuropa, især fra de nye EU-medlemslande, der ikke vil hjælpe en eneste flygtning, barn, kvinde eller mand.

Den EU-rapport bliver dårligt nævnt noget sted. Ingen danskere har – så vidt jeg kan se – demonstreret mod det, der overgår de 23.000 børn. Ingen politiker med reel magt har råbt, at det her ikke længere må finde sted, når vi nu har midlerne og ressourcerne til uden videre at kunne forhindre det.

Man kan leve med den slags nu på det rige, trygge kontinent.

Jeg tænker på den tirsdag, den 22. juni 2015, hvor jeg kørte frontalt ind i flygtningestrømmen, hvis spydspids den dag var på vej op ad Europavej E75 lige nord for Preshevo i Serbien. Hundreder, fulgt af tusinder af tørstige, sultne, i mange tilfælde blødende børn, kvinder og mænd på vej nordpå med stjerner i øjnene, strålende af håb midt i deres elendighed. De havde nået Europa. De var i sikkerhed nu. Her var demokrati og gode mennesker, troede de. De troede, de havde reddet livet. Og inden der var gået et døgn, stod det klart for mig, at dette her ville komme til at stoppe. Inden længe ville Europa komme til at vælge mellem at dele lidt af sin velstand og sikkerhed – eller at slå mennesker ihjel.

Der er snart gået to år, og vi driver som søvngængere mod den yderste løsning – valget blev, at de mennesker hellere må dø end at komme her.

Jeg er inviteret til konference for at fortælle om den slags, det er derfor jeg læse op på stoffet. Deltagerne er veluddannede, de følger rigtigt godt med, men mange siger bagefter, at de ikke anede at det stadig er sådan derude, ved ”vore ydre grænser” og i vore nådesløse storbynætter. At de sådan … ja, de siger, at de er fuldstændig chokeret, de troede at det i store træk var drevet over, det med flygtningene. Der er jo ikke noget om det i TV Avisen eller noget.

Men ved folk ikke det her? Har vi virkelig fået bildt os ind, at hundredetusinder af forpinte, rådvilde og helt hjælpeløse medmennesker nærmest ikke eksisterer? Selvom de befinder sig lige her næsten ved siden af os?

Meget kommer tilbage til mig på denne dag. Nu er der for eksempel en socialdemokrat, der nok snart bliver minister, han går ind for, at vi skal bruge australske metoder, hvis flygtningene igen kæmper sig frem til vores nærområde – de skal altså ud på en fjern ø og derfra sendes til et andet land, hvis der findes nogen, der vil tage dem. Sådan taler man uden at skamme sig om nødstedte medmennesker, om børn, voldtagne, torturerede, krigsflygtninge, mens politik fokuserer på at sikre billigere, dyre biler, at give enorme skattelettelser til de bedst stillede og at forære frit-skatte-lejde til rigmænd, der aldrig kunne drømme om at betale det, de skylder, til samfundet. Vi oplever en dansk ledelse der med fuld vælgeropbakning mener, at grådighed er den motor, der skal holde vores samfund i gang.

Jeg bliver færdig med at tale. Så viser de en dokumentarfilm på konferencen. ”Drømmen om Danmark” af Michael Gravesen. Den følger en fyr, en stor dreng, Wasiuallah, der er kommet hertil for nogle år siden. Et sitrende, ensomt barn, der er mentalt ødelagt af rædsler langs hele ruten fra Afghanistan. Han sidder på en trappe i asylcenteret og rokker, holder sig om hovedet og vil ikke tale med nogen. Danmark afslår hans asylansøgning. De, der har den liv- eller dødbringende magt, mener ikke, man kan stole på, hvad han siger.

Man ser en ramponeret, forskræmt dreng uden penge eller familie eller nogen at støtte sig til i verden. Et forsvarsløst barn alene i et fremmed og koldt land. Han skal forsvinde, får han at vide. Han er ikke sådan en som os, han er ikke en skid og skal ud. Så sniger han sig ned gennem Europa til Italien, kameraet følger ham ud i den absolutte ensomhed. Han sover om vinteren på gaden mellem bumser, flygtninge og småkriminelle, men drømmer i sit mishandlede og forstyrrede hoved stadig om det land, der ikke vil have ham. Han er dernede endnu, på vanviddets rand, mens integrationsministeren her spiser kage, og politiet er beordret til at ransage flygtninges kufferter for diamanter, Fabergé-æg og juveler.

Lige nu er vore myndigheder netop i gang med at optrappe hjemsendelsen af blandt andet afghanere. Der er tusinder og tusinder af Wasiullah’er derude i en frysende parallel-virkelighed, usynlige selvom de er lige for vore øjne. Europas rendestene, baggårde og fabriksruiner myldrer med et fortabt proletariat af unge mænd, hvis eneste valg drejer sig om, hvordan de skal komme herfra. Hvordan de skal dø. Hurtigt eller langsomt? Her eller der? Et liv blandt os må de ikke få, så de skal dø.

Wasiuallah – hvad er det for et navn? Han er ingenting. Og vi har efter det par år, der er gået, siden flygtningestrømmen for alvor satte ind, ingen værdier, der gælder for sådan nogen som ham. Ingen varme, omsorg eller menneskelighed til overs for et nødstedt og helt magtesløst medmenneske i vores midte.

Men vi har stadig demokrati, og danskere stemmer på politikere, der sørger for, at det fortsætter på den måde. Det er deres, vores, vælgernes, ansvar, at det nu er blevet sådan. I et demokrati bærer man et personligt ansvar for den måde samfundet bliver drevet.

Jeg oplevede for længe siden dette samfund, Danmark, i rollen som humanitær supermagt. Det var i april 1999 i Nordalbaniens vilde bjerge under Kosovo-krigen. Danske lastbiler ankom kofanger mod kofanger til en isnende dal med hjælp til en kvart million flygtninge. Der blev samlet ind herhjemme. Dronningen malede et billede. Fjernsynet var på. Danske folketingsmedlemmer tog ned og stillede telte op og gravede latriner. Alle elskede os i de dage. Danskerne var de gode. Man kunne kun elske det lille land med det store hjerte.

Og nu?

Nu er vi altså her – vælgere i et demokrati i verdens lykkeligste land lukker grænserne og sender selv børn i døden. Et land med en kollektiv velstand uden sidestykke i verdenshistorien. Lav arbejdsløshed. Ingen presserende ydre trusler. Uendelig vækst. Orden. Sikkerhed. Tryghed. Skattelettelser. Man kan gå rundt i månedsvis og nyde, at det er sådan. Man kan gå rundt nærmest endeløst og tro, at alt stort set er, som det skal være.

Men det er ikke som det skal være derude. Vi har på demokratisk vis valgt, at mennesker hellere må dø, end at vi skal give afkald på noget som helst. Der er ingen nåde her hos os længere.

0 kommentarer til SKAMMENS TID

 1. REMONTcoca skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Seguros nectar – Video
  ASISA ? Cuadro Medico ASISA 2018 Seguros nectar Cuadro Medico Asisa Descarga los cuadros Medicos de ASISA Elige la provincia. ASISA Si estas tratando de encontrar un medico en particular y eres asegurado de ASISA en esta seccion podras encontrar tu cuadro medico e informacion de utilidad: Breve historia ASISA …
  The post Seguros nectar – Video appeared first on Debt News.

  [url=http://travel.remmont.com]Utah Finance[/url]

 2. REMONTcoca skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Assurance scooter 50cc ^ Video
  Assurance Moto 50cc Assurance scooter 50cc Assurance scooter 50cm3 Indiquez-nous vos besoins et trouvez l’assurance scooter 50cc qui vous convient Assurance moto Assurance moto 50cc Les meilleures assurances moto 50cm3 Qu’est-ce qu’un deux-roues 50 cc ? Qu’il s’agisse d’un scooter, d’un cyclomoteur, d’une mobylette ou d’une petite moto, un 50 cc est un deux-roues de …
  The post Assurance scooter 50cc ^ Video appeared first on Cheap News.

  [url=http://trading.remmont.com]Malawi Finance[/url]

 3. REMONTcoca skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Welcome to Bucknell University
  on line university Big Ben etc, and Liberty Mutual are the cheapest companies. 44% The Net Earned Premium of ICICI Lombard is Rs, we are a trusted landlord and do not charge fees. Welcome to Bucknell University Welcome to Bucknell University, nEAR STADIUM. Promotions Welcome to Bucknell University Welcome to Bucknell University contracting jobs, because you will be easily exposed Welcome to Bucknell University dehydration on the beach. That’s the good news, the distinctive H6 whine. Wallet Hub, or your credit. The service department, all wood flooring thru out.
  The post Welcome to Bucknell University appeared first on Auto&Car.

  [url=http://invest.remmont.com]Australia Finance[/url]

 4. REMONTcoca skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  [url=http://invest.remmont.com]Bathroom News[/url]

 5. REMONTcoca skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  Cotacao de seguro on line ~ Video
  Seguro Auto – Fa – a a Cota – o Online do Seguro do Carro Cotacao de seguro on line Faca a cotacao do seu Seguro Auto Compare nas melhores seguradoras e compre online com seguranca e facilidade. E rapidinho! Somos tricampeoes do Premio Epoca Reclame AQUI como melhor empresa online de Seguros! Saiba mais Cotar um Seguro Auto e pratico e vantajoso! Na ComparaOnline voce pode fazer uma cotacao de seguro auto, onde vai encontrar as coberturas e assistencias adequadas fazendo uma cotacao gratuita no site. E muito simples! Basta informar seus dados pessoais que …
  The post Cotacao de seguro on line ~ Video appeared first on Finance USA.

  [url=http://coupons.remmont.com]Italy Business[/url]

 6. SARAcoca skriver:
  Din kommentar afventer godkendelse.

  my campus
  Map usa new jersey & Video
  United States Map Map usa new jersey United States Of America United States Of America’s Information US HISTORY America’s initial Stone Age inhabitants arrived here by traversing the Bering Strait. During the following centuries, a wide variety of Indian cultures developed and prospered across the land. After Columbus made his initial voyage to this New World, word of its potential riches spread across Europe, and explorers and settlers by the thousands soon stepped ashore along the Atlantic Ocean coastline. In 1620, the Pilgrims arrived on the Mayflower, landing in what is modern-day Massachusetts; their settlement named Plymouth survived, and the …
  The post Map usa new jersey & Video appeared first on Credit.

  [url=http://apartments.remmont.com]Sweden Finance[/url]
  [url=http://health.remmont.com/valeo-health-wellness-center-imagine-better-healthcare-health-wellness-website-health-wellness-website-2/]valeo health and wellness[/url]
  [url=http://remmont.com/printful/]printful canada[/url]
  [url=http://quote.remmont.com/dictionary-definitions-you-can-understand-famous-quates-famous-quates/]dictionary[/url]
  [url=http://diet.remmont.com/do-stacker-2-diet-pills-work-vegan-diet/]work[/url]
  [url=http://reply.remmont.com/apology-for-late-response-email-sample-reply-to-appreciation-letter/]apology letter[/url]

  [b]TOP 250 FREE DOFOLLOW SITE LINK LIST

  http://www.suewilliamshairandbeauty.co.uk/image-17/?unapproved=12109&moderation-hash=bee5676e0697010b450e7bd14611b8f0#comment-12109
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic9764/message795669/?result=reply#message795669
  http://loadinfo.ru/forum/topic_2/13528#post-890780/
  http://curlscout.com/blog/6-essential-vitamins-and-minerals-for-healthy-natural-hair/?unapproved=3869&moderation-hash=6c523c10c01d9c7284bdf7369d9463ad#comment-3869
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message795842/?result=reply#message795842
  http://www.prettytendenze.es/ejercicios-los-quemar-grasas-dia/?unapproved=4780&moderation-hash=6984e77f3a424de48646edba4fce0cac#comment-4780
  http://dailyuganda.com/comment/reply/12724/6130/
  http://www.bizweb.ru/topic/293-kak-sozdat-svoj-sajt/page-3#entry169216/
  http://dailyuganda.com/comment/reply/12724/4583/
  http://anschool36.ucoz.ru/index/8-7147
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message781952/?result=reply#message781952
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message799120/
  http://www.cnxy007.net/home.php?mod=space&uid=25195
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic12467/message796015/?result=reply#message796015
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message799259/
  http://dailyuganda.com/comment/reply/12790/5641/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message737942/
  http://www.jdfuli.com/home.php?mod=space&uid=50377
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message778131/?result=reply#message778131
  http://mama-koroleva.ru/forum/13-33894-29#2705552
  http://www.bizweb.ru/topic/12767-trebuiutsia-predstaviteli-v-regionakh/?p=170983
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic12467/message776196/?result=reply#message776196
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message755821/?result=reply#message755821
  http://forum.allinallonlinejobs.com/memberlist.php?mode=searchuser&sd=a&sk=m#
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic12467/message752629/?result=reply#message752629
  http://forum.remmont.com/strategic-missile-submarines-of-russian-navy-military-analysis/#comment/
  http://dailyuganda.com/node/12721/
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message798690/
  http://forum.remmont.com/isis-claims-responsibility-for-attack-on-us-led-coalition-troops-in-manbij-video/#comment/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message742135/
  http://forum.remmont.com/yulia-latynina-spamed-into-the-mailbox/#comment/
  sierra-leone.remmont.com
  http://bbs.kacheren.com/home.php?mod=space&uid=214385
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic12467/message781173/?result=reply#message781173
  http://allthenamesmag.com/2017/12/16/atnm-city-guide-los-angeles/?unapproved=6227&moderation-hash=9d1d812eb30d029dad4588bedb334802#comment-6227
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message773347/?result=reply#message773347
  http://dailyuganda.com/node/12722#comment-4493/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message795395/?result=reply#message795395
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic12467/message762199/?result=reply#message762199
  http://disabledxn--um-mw2d1rese37uzpc.guanyo.com/viewthread.php?tid=29726&extra=
  http://xn-um-mw2d1rese37uzpc.chin-shan.com/viewthread.php?tid=61851&extra=
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message799387/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message744146/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic12467/message772984/?result=reply#message772984
  http://forum.remmont.com/lebanese-intelligence-detained-us-citizen-who-illegally-crossed-separating-france-from-israeli-side/#comment/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message778162/?result=reply#message778162
  http://music-overload.com/sites-we-like/?unapproved=47674&moderation-hash=ea19a0f56a62dddb31eafabd947ef83f#comment-47674
  http://brotherhood.3dn.ru/index/8-197316
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message755808/?result=reply#message755808
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic12467/message781057/?result=reply#message781057
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic9764/message754136/?result=reply#message754136
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic12467/message772799/?result=reply#message772799
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic9764/message777786/?result=reply#message777786
  http://dailyuganda.com/comment/reply/12765/5540
  http://twinsengineeringgreatness.com/video/inverted-hanging-row-challenge#comment-form/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message775401/?result=reply#message775401
  http://913m.com/forum.php?mod=viewthread&tid=752562&extra=
  http://pusatviagraasli.net/vagina-senter-di-jogja/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic12467/message783580/?result=reply#message783580
  http://www.gastrotraining.com/forum/research/details-business-current-news-remmont-com/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic9764/message771885/?result=reply#message771885
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic12467/message777947/?result=reply#message777947
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic9764/message795864/?result=reply#message795864
  http://forum.teamreflection.com/viewtopic.php?f=2&t=705
  http://freeloaded.com.ng/blog/breaking-news-panic-as-18-seater-bus-catches-fire-in-osogbo/?unapproved=549&moderation-hash=50f8295de73da29a8d19696309f87479#comment-549
  http://www.glowbclub.com/forums/topic/eatknglmth/#post-100092028
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic12467/message756097/?result=reply#message756097
  http://banbuoncamera.net/forum/User-REMONTEt.html
  http://russianculturalcenterinalaska.com/index.php?subaction=userinfo&user=INSURANCEvem
  http://forum.remmont.com/hitachi-confirmed-the-freezing-of-a-project-to-build-nuclear-power-plants-in-the-uk/#comment/
  http://www.ddplat.com/space-uid-18807.html
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic12467/message778770/?result=reply#message778770
  http://oldmfl-forum.angelovo-sport.ru/member.php?u=290536
  http://forum.chanstat.net/viewtopic.php?f=30&t=5212
  http://www.elza.co.il/forum/profile.php?id=1184527
  http://cnznsj.com.lohasmassage.com/viewthread.php?tid=1281&extra=
  http://anapa-cro.ucoz.net/index/8-1403
  http://dtcq.com/thread-4147-1-1.html
  http://soulspottv.com/7-telltale-signs-someone-is-lying-to-you/?unapproved=81644&moderation-hash=811f165f23e1f978b700bd7060596dbb#comment-81644
  http://zakon.zsperm.ru/forum/messages/forum1/topic3/message9/
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message799006/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic9764/message771955/?result=reply#message771955
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message799077/
  http://360fx.info/rogue-trader?unapproved=244665&moderation-hash=fc4575565fc9cf464aa4e88a09a2a539#comment-244665
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic12467/message772453/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic12467/message778081/?result=reply#message778081
  http://www.thepluglosangeles.com/c-los-n-s-ye-tape-journey-deeper-understanding/?unapproved=5129&moderation-hash=56f2745b5f1d58b21155b4c009e245a9#comment-5129
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic9764/message783046/?result=reply#message783046
  http://nzblord.com/support/3c622e30-3f6a-7c28-8acd-000027f57e52/?created
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message783928/?result=reply#message783928
  http://vsefirmi.com/users/REMONTSn
  http://www.barstarzz.com/bzforums/viewtopic.php?f=18&t=378309
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message798850/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic9764/message754730/?result=reply#message754730
  http://www.richardlucas.com/2016/02/963/?unapproved=313995&moderation-hash=57015ed08839116c90a78284d33291a6#comment-313995
  http://lg-rp.net/forums/showthread.php?449622-Server-Information&p=2687852&posted=1#post2687852
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message798878/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic12467/message775280/?result=reply#message775280
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message774739/?result=reply#message774739
  http://www.geviews.co.uk/what-are-self-watering-planters/
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message798887/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic9764/message775335/?result=reply#message775335
  http://usvsolutions.com/forum/showthread.php?tid=506869
  http://community.pkmneothunder.com/showthread.php?tid=1269&pid=18698#pid18698
  http://forum.remmont.com/hayat-tahrir-al-sham-accuses-kurdish-security-force-asayish-of-plotting-assasinations-of-arab-commanders-in-sdf/#comment/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic9764/message795234/?result=reply#message795234
  http://forum.remmont.com/middle-east-partnership-ksa-decided-to-invest-in-russia/#comment/
  http://forum.remmont.com/weekly-report-on-russian-military-activity-humanitarian-operations-in-syria-drills-and-situation-along-borders/#comment/
  http://xymym.com/forum.php?mod=viewthread&tid=347755
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message771647/?result=reply#message771647
  http://www.hegoubbs.com/home.php?mod=space&uid=256586
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic9764/message775246/?result=reply#message775246
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic9764/message775116/?result=reply#message775116
  http://laboruniontv.org/how-to-steal-georgia-in-7-minutes-greg-palast/#comment-468274
  http://bc.l1tw.com/forum.php?mod=viewthread&tid=362123
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message799065/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic9764/message776030/?result=reply#message776030
  http://mta-ya.cba.pl/showthread.php?tid=64
  http://forum.muratordom.com.ua/album.php?albumid=4406474
  http://happythoughtsagility.com/uki-u-s-open/?unapproved=7631&moderation-hash=1d05cd39594c5a99b0e4692f24ba9b6f#comment-7631
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic12467/message776003/?result=reply#message776003
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message799435/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic9764/message743483/?result=reply#message743483
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message772980/?result=reply#message772980
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message799218/
  http://www.postindustrialworld.org/forums/topic/news-ireland-finance-daily-news-remmont-com/
  http://nashmorklass.ucoz.ru/news/spisok_knig_na_leto/2015-06-05-512
  http://www.vfashionworld.com/2017/03/baselworld-2017.html?unapproved=119947&moderation-hash=f7d7ae1e35cecd97ab37be03d01ef1ae#comment-119947
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message733976/
  http://schooltimesindia.com/archives/1093?unapproved=11982&moderation-hash=33abf21878f70bafdcb05f7a0cfb8a41#comment-11982
  http://medicalmalpractice-wa.com/2014/10/hello-world/?unapproved=5395&moderation-hash=2a397c5cbbffbe5fad22f5df8799966d#comment-5395
  http://dailyuganda.com/comment/reply/12724/3739/
  http://traderes.ru/index/8-11267
  http://vip0476.imotor.com/viewthread.php?tid=135369&extra=
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message799190/
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message798565/
  http://forum.mama.expert/showthread.php?tid=76&pid=98#pid98
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message798466/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message795524/?result=reply#message795524
  http://laboruniontv.org/can-we-live-forever/#comment-421446/
  http://indomoneytalk.com/member.php?549615-Tetragmix
  http://ns1.apostilleservice.org.uk/boards/topic/3793/details-omaha-finance-advanced-news-remmontcom
  http://dailyuganda.com/comment/reply/12721/2914/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message759799/
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message798654/
  http://xnonqu75bcvap11j.lohasmassage.com/viewthread.php?tid=1128&extra=
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message724693/
  http://dailyuganda.com/comment/reply/12722/2943/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message783138/?result=reply#message783138
  http://dailyuganda.com/comment/reply/12590/2736
  http://tooxclusive.com/west/download-mp3/stonebwoy-konkonsa-pana-cover/?unapproved=2251&moderation-hash=080c8eb7dd696441614bc080fb5967cc#comment-2251
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message795928/?result=reply#message795928
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message798748/
  http://dailyuganda.com/comment/reply/12840/6032/
  http://hairinthebag.com/blog/8-ways-to-get-prettier-in-your-sleep/?unapproved=42440&moderation-hash=2625fd2bda40c7c5965bfca647e15c15#comment-42440
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic9764/message772641/?result=reply#message772641
  http://zakon.zsperm.ru/forum/messages/forum1/topic3/message10/
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message798868/
  http://www.djmy8.com/home.php?mod=space&uid=50264
  http://dailyuganda.com/comment/reply/11834/5815/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic9764/message779697/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message760025/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message779004/?result=reply#message779004
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic9764/message755250/?result=reply#message755250
  http://www.123170.com/space-uid-96805.html
  http://uss-sampson.net/forum/viewtopic.php?f=19&t=5313
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message734043/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message714740/
  http://forum.pbvamberg.de/showthread.php?tid=18474&pid=26366#pid26366
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic181369/message771946/?sessid=a772cc5b3ac097aad794b608568f70f5&TOPIC_SUBSCRIBE=Y&result=new
  http://www.minimir.su/forum/member.php?u=58360
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message772667/?result=reply#message772667
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message750235/?result=reply#message750235
  http://playfolkinstruments.com/2014/11/hard-at-work/?unapproved=26117&moderation-hash=333044bc1518d6d72c8e36fd65a373fe#comment-26117
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic9764/message756250/?result=reply#message756250
  http://dailyuganda.com/node/12787#comment-5633/
  http://fy3663.com/home.php?mod=space&uid=2257
  http://lovechorus.com/home.php?mod=space&uid=12987
  http://solarenergy.org.ua/forum/razdel-predlozhenij/877-li-sims-md?start=234#7020
  http://chamil.xplainer.net/member.php?u=29289
  http://www.travel-club.com.ua/users/SARAtosy
  http://www.softbaby.ru/forums/topic/analytics-coin-news-current-news-remmont-com/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic9764/message772575/?result=reply#message772575
  http://dailyuganda.com/node/12823#comment-5953/
  http://disabledforum.tailien.com/post.php?action=reply&fid=2&tid=1368111
  http://citytur.ucoz.ru/index/8-27062
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message799060/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic182044/message777036/?sessid=0d042d57afc56e63f38dafd6989ed3d4&TOPIC_SUBSCRIBE=Y&result=new
  http://dailyuganda.com/node/12586#comment-3400/
  http://aidasdb.org/microblogs/help-us-empower-these-women-from-rural-manipur/?unapproved=8911&moderation-hash=9332df497c0952f9e7ccbaf9fef0830d#comment-8911
  http://www.ygpaobu.com/home.php?mod=space&uid=28272
  http://odpcl.ru/index/8-5473
  http://dadianhao.com/home.php?mod=space&uid=156404
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message740154/
  http://www.annoncexxx.com/forum/viewtopic.php?pid=716017#p716017
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message775435/?result=reply#message775435
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message777065/?result=reply#message777065
  http://uface.at.ua/index/8-23686
  http://forum.remmont.com/tag/trumps-anti-iran-campaign-ndaa-clause-behind-inhumane-detention-of-presstv-anchor-marzieh-hashemi/#comment/
  http://forum.remmont.com/tag/russian-military-police-continue-patrols-west-of-syrias-manbij/#comment/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic12467/message755124/?result=reply#message755124
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message778121/?result=reply#message778121
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic178339/message753917/?sessid=3995c6286365185c21acf290187dc266&TOPIC_SUBSCRIBE=Y&result=new
  http://caririesportivo.com.br/2019/03/21/de-volta-ao-brasil-edenilso-ja-mira-o-titulo-do-interior-e-a-fase-final-do-mineiro/?unapproved=4055&moderation-hash=6d32bad2dda3f3cef7ed4703bb825a97#comment-4055
  http://goral.i8p.eu/probasket/profile.php?lookup=1431
  http://fishforum.travel/threads/rybalka-v-blizhajshem-podmoskove.1091/page-2#post-57215
  http://trifonicon.ru/blog/ikonopisnaya-masterskaya-novodevichego-monastyrya/#comment_99739/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message737800/
  http://forum.remmont.com/putin-has-a-reason-for-joy/#comment/
  http://t1.xianlaiju.com/space-uid-1617651.html
  http://revdemon.xclub.tw/viewthread.php?tid=58553&pid=103721&page=1&extra=#pid103721
  http://www.studynotes.ie/student_notes/details-india-finance-fresh-news-remmont-com/?msg=published
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic12467/message739755/
  http://nhllive-test.3dn.ru/forum/
  http://bot999.com/home.php?mod=space&uid=46678
  http://dailyuganda.com/node/12840#comment-6035/
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message799421/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic12467/message779310/?result=reply#message779310
  http://kolor.club/forums/
  http://www.egeteka.ru/
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message798862/
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message798806/
  http://forum.autorubik.sk/forums/tema/arguments-iowa-finance-advanced-news-http-reaestate-nef2-com/
  http://kaixinmama.com/bbs/home.php?mod=space&uid=301112
  http://takeitall.ru/blog/kak-opredelit-razmer-odezhdy-platya/
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message799049/
  http://skybbt.com/home.php?mod=space&uid=104192
  http://www.vedainformatics.com/veranda/some-lovely-pics-from-my-camera/p4040191-1/?unapproved=362557&moderation-hash=9b124dc74ea25e6a5324c12e89bbc0fc#comment-362557
  http://bbs.guoki.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21610
  http://ns1.apostilleservice.org.uk/boards/topic/1482/details-south-africa-finance-daily-news-remmontcom
  http://www.spelsberg-rus.com/goods.php?id=20013
  http://www.tiptv.com.tr/recetelerde-ilac-ismi-degil-etken-madde-yazsin/?unapproved=281&moderation-hash=7b8e3e2589860a0fd84d961b2464ad28#comment-281
  http://kvadratremont.ru/forum/messages/forum/8/message13561/49-pochemu-otkleivayutsya-oboi?result=reply#message13561
  http://forum.remmont.com/this-changing-world-the-nation-pakistan/#comment/
  http://888.lohasmassage.com/viewthread.php?tid=98212&extra=
  http://forum.youami.com.au/viewtopic.php?f=1&t=254900
  http://dailyuganda.com/node/12841/
  http://chambers.lawconsultants.co.uk/the-times-top-50-employers-for-women/?unapproved=40316&moderation-hash=b568117c745df0c228cffe62cd809d46#comment-40316
  http://www.0731m.cn/home.php?mod=space&uid=97914
  http://licanmou.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1628143
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message798518/
  el-paso.remmont.com
  http://www.bizweb.ru/topic/3807-chto-prodavat-na-rynke/
  http://www.uially.com/space-uid-30632.html
  http://forum.remmont.com/washingtons-actions-could-trigger-arms-race-in-space/#comment/
  http://jagatmotivasi.com/kata-mutiara-kesempatan/?unapproved=2696&moderation-hash=33e9032d2b307e21c02d85ada54c9387#comment-2696
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic9764/message739534/
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic15174/message773716/?result=reply#message773716
  http://kvadratremont.ru/forum/messages/forum/9/message13520/1-kak-poborot-gribok-na-otkosakh?result=reply#message13520
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic12467/message781746/?result=reply#message781746
  [/b]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *